Doordat cv-ketels vrijwel dagelijks gebruikt worden, verbruiken ze behoorlijk wat energie. De kosten voor deze energie worden iedere maand in rekening gebracht op uw energierekening. Veel mensen vinden de energiekosten aan de hoge kant en zij vragen zich dan ook af hoe zij hierop kunnen bezuinigen. U kunt uw energieverbruik vrij makkelijk terugdringen door te kiezen voor een zuinige ketel. Veel oudere cv-ketels vreten energie, waardoor de maandelijkse kosten hoog uitvallen. Dit is met name het geval in de wintermaanden. Een zuinige cv-ketel verbruikt veel minder, waardoor u iedere maand geld bespaart. Maar wat zijn eigenlijk de zuinigste cv-ketels?
Verschillende cv-ketels met hun voor- en nadelen
- Conventionele cv-ketel (HR-ketel):
- Voordelen: Efficiënte verwarming, snel warm water, brede beschikbaarheid, betaalbaar.
- Nadelen: Relatief hoog energieverbruik, lagere energie-efficiëntie dan andere types, niet geschikt voor duurzame verwarmingsopties.
- Hoogrendementsketel (HR-ketel):
- Voordelen: Zeer energie-efficiënt, lagere energiekosten, verminderde CO2-uitstoot, geschikt voor duurzame verwarmingsopties.
- Nadelen: Hogere initiële kosten dan conventionele ketels.
- Combiketel (HR-combiketel):
- Voordelen: Verwarming en warmwatervoorziening gecombineerd in één apparaat, ruimtebesparend, efficiënt, geschikt voor kleine tot middelgrote woningen.
- Nadelen: Beperkte gelijktijdige warmwatercapaciteit (afhankelijk van het gekozen model), hogere initiële kosten dan conventionele ketels.
- (Hybride) warmtepomp:
- Voordelen: Zeer energie-efficiënt, lagere energiekosten, verminderde CO2-uitstoot, geschikt voor duurzame verwarming, kan samenwerken met een bestaande cv-ketel.
- Nadelen: Hogere initiële kosten dan conventionele ketels, afhankelijkheid van elektriciteit, kan niet volledig zelfstandig werken bij lage buitentemperaturen.
- Elektrische cv-ketel:
- Voordelen: Geen uitstoot van schadelijke stoffen, flexibele installatiemogelijkheden, kan werken zonder aardgas.
- Nadelen: Hogere energiekosten in vergelijking met gasgestookte ketels, afhankelijkheid van elektriciteit, kan niet geschikt zijn voor grote woningen met hoge warmtevraag.
- Pelletketel:
- Voordelen: Gebruikt hernieuwbare houtpellets als brandstof, lagere CO2-uitstoot dan conventionele ketels, kan automatisch werken.
- Nadelen: Hogere initiële kosten, vereist ruimte voor pelletopslag, periodiek onderhoud van de pellettoevoer nodig.
Wat is de prijs van de zuinigste cv-ketel?
Wanneer u op zoek bent naar de zuinigste cv-ketel om uw energierekening omlaag te krijgen, zult u ervaren dat de prijs van zuinige ketels niet bepaald laag ligt. Sterker nog, de zuinigste cv-ketels zijn vaak juist heel erg duur in aanschaf. Veel mensen worden dan ook afgeschrikt door de hoge aanschafwaarde van een zuinige ketel en besluiten uiteindelijk om voor een minder zuinige cv-ketel te gaan. Dit is natuurlijk goed voor te stellen, maar houdt er wel rekening mee dat u de aanschafwaarde na verloop van tijd makkelijk terug kunt verdienen met een zuinige cv-ketel. U geeft maandelijks namelijk minder geld uit aan energie, waardoor de investering in de zuinige ketel binnen de kortste keren is terugverdiend.
Loodgieter inschakelen
Om te bepalen welke cv-ketel het beste is voor uw woning, doet u er goed aan een loodgieter in te schakelen. Een loodgieter kan namelijk precies bepalen wat de energiebehoefte voor uw woning is en kan hier vervolgens de zuinigste ketel bij uitzoeken. Door een beroep te doen op een loodgieter, bent u ervan verzekerd dat u de juiste man in huis heeft gehaald om uw energiekosten terug te dringen. Een loodgieter kan daarnaast direct kijken hoe het zit met de isolatie van uw woning en bijvoorbeeld de warmwaterbehoefte, zodat hij kan berekenen welke cv-ketel het beste van toepassing is in uw situatie.