Wat weet u al over de circulatiepomp in huis?

News

Het cv-circuit binnen uw woning zorgt voor het opwarmen van uw ruimtes. Zeker in de winter is het heerlijk om in een warm huis thuis te komen! Een dergelijk cv-circuit bestaat uit verschillende componenten. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de cv-ketel, maar ook aan een circulatiepomp en een expansievat. Wat weet u al over de circulatiepomp? In dit artikel vertelt onze loodgieter u hier meer over.

Voor alle componenten van het cv-circuit geldt dat het regelmatig laten onderhouden hiervan essentieel is. Op deze manier gaat u storingen in de cv-ketel tegen. Onze loodgieters raden woningbezitters aan, om dit onderhoud zeker eens per twee of drie jaar uit te laten voeren.

Positie van de circulatiepomp in het cv-circuit

De circulatiepomp is binnen het cv-circuit aangesloten op de cv-ketel en het expansievat. In de cv-ketel wordt het water verwarmd, waarna de circulatiepomp het hete water door de leidingen pompt. Op het moment dat het water bij de radiatoren aankomt, wordt er warmte afgestaan aan de lucht in de ruimtes van uw woning. Zo zult u het al snel lekker warm hebben! Ook het expansievat heeft een belangrijke rol bij het verwarmen van een woning. Het expansievat zorgt er namelijk voor, dat de druk op leidingen niet te groot wordt. Het verwarmen en rondpompen van het water kan de druk laten toenemen.

Automatische werking van de circulatiepomp

Iedere woning is uitgevoerd met een thermostaat. De thermostaat meet hoe warm het in uw huis is en vergelijkt de gevonden temperatuur met de door uzelf ingestelde doeltemperatuur. Op basis van deze vergelijking kan de circulatiepomp automatisch worden ingeschakeld. Dit is het geval als de temperatuur te laag is. Wanneer het rondpompen van heet water de temperatuur voldoende heeft laten stijgen, zal de circulatiepomp ook weer automatisch uitgeschakeld worden.

Rendement van circulatiepompen vergelijken

Bij het vervangen van een bestaande circulatiepomp of het toevoegen van een nieuw model, is het belangrijk om op het rendement hiervan te letten. Een circulatiepomp is een van de grootste stroomverbruikers binnen woningen. Soms neemt een circulatiepomp wel 10% van uw totale energieverbruik in beslag op jaarbasis. Reden genoeg om een iets duurder model met een hoger rendement te overwegen. De extra investering zult u in de komende jaren terugverdienen, door uw besparing op de energiekosten.

Tip: het vergelijken van circulatiepompen is in het bijzonder interessant voor woningen met vloerverwarming. Voor vloerverwarming moet vaak een extra circulatiepomp worden geplaatst.

Vloerverwarming

Een circulatiepomp is een onmisbaar onderdeel van een vloerverwarmingssysteem, dat helpt bij het efficiënt verwarmen van een ruimte. In een vloerverwarmingssysteem wordt warm water door buizen in de vloer geleid om een aangename en gelijkmatige warmteverspreiding te bieden. De circulatiepomp speelt een cruciale rol bij het waarborgen van een optimale werking van het systeem.

De belangrijkste functie van de circulatiepomp is het circuleren van het water door de leidingen van het vloerverwarmingssysteem. Het pompt het verwarmde water van de warmtebron, zoals een boiler of een warmtepomp, door de leidingen naar de vloer. Hierdoor wordt de warmte gelijkmatig verspreid over het vloeroppervlak, wat resulteert in een comfortabele en constante verwarming van de ruimte. Naast het circuleren van het water, helpt de circulatiepomp ook bij het handhaven van een optimale druk in het vloerverwarmingssysteem. Door het creëren van een constante en consistente waterstroom, voorkomt de pomp dat er drukverschillen ontstaan in het systeem. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat het verwarmde water gelijkmatig door alle leidingen stroomt en de gewenste temperatuur bereikt in elke ruimte die wordt verwarmd. Daarnaast draagt de circulatiepomp bij aan de energie-efficiëntie van het vloerverwarmingssysteem. Het zorgt ervoor dat het water continu blijft circuleren, waardoor de warmte gelijkmatig wordt verdeeld en er geen warmteverlies optreedt. Hierdoor kan het systeem efficiënter werken en energie besparen in vergelijking met andere verwarmingssystemen.

Het is belangrijk om de juiste maat circulatiepomp te kiezen voor een vloerverwarmingssysteem, omdat een te kleine pomp mogelijk niet voldoende druk kan leveren, terwijl een te grote pomp onnodig veel energie verbruikt. Het is raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen bij het selecteren en installeren van de juiste circulatiepomp voor jouw vloerverwarmingssysteem.

Waarom kiest u voor ons?

Wij gebruiken hoogwaardige materialen
Altijd bereikbaar, ook voor spoed
Transparante service en goed advies
Professionele inbraakpreventie

Lees ook eens:

Call Now Button