In geval van een lekkage kunt u doorgaans zelf niet heel veel doen. Het dichten van een lek is iets dat u vaak beter aan een expert kunt overlaten. U wilt immers niet het risico lopen dat de boel weer open knapt en de lekkage weer terugkomt. Toch zijn er enkele zaken die u wel zelf kunt doen. We geven een opsomming.
1. Sluit de hoofdkraan af
Om te voorkomen dat er meer water weg kan lekken, is het verstandig de hoofdkraan af te sluiten. Hiermee sluit u de waterleiding compleet af. De druk is dan weg en het lek zal stoppen met lopen, tenzij het lekkende water uit een andere bron komt. Te denken valt dan aan het riool of bijvoorbeeld een flinke plensbui.
2. Schakel elektriciteit uit
Als de lekkage zich in de buurt van elektrische aansluitingen of apparatuur bevindt, schakel dan de elektriciteit uit in dat deel van het huis. Dit voorkomt het risico op elektrische schokken en verdere schade.
3. Verwijder waardevolle spullen
Haal waardevolle bezittingen, meubels, elektronica en andere kwetsbare items weg van het lekkende gebied. Breng ze naar een veilige plek om waterschade te voorkomen.
4. Spoor het lek op
Een ervaren loodgieter kan het lek vaak snel lokaliseren, maar om tijd te besparen kunt u als de loodgieter onderweg is ook zelf al kijken of u het lek kunt vinden. Op die manier is de loodgieter geen onnodige tijd kwijt aan het lokaliseren van het lek, en kan hij alle tijd en aandacht richten op het verhelpen ervan.
5. Vang het water op
Plaats emmers, handdoeken, doeken of andere absorberende materialen onder de lekkage om het water op te vangen en verdere verspreiding te voorkomen. Vervang deze materialen regelmatig om te voorkomen dat ze overstromen.
6. Schakel professionele hulp in
Neem contact op met een betrouwbare en professionele loodgieter om de lekkage te onderzoeken en te repareren. Loodgieters hebben de expertise en het juiste gereedschap om de lekkage effectief aan te pakken.
7. Maak de ruimte rondom het lek goed bereikbaar
Vaak zien we dat als een loodgieter ter plaatse komt, het nog heel wat werk is om kasten en dergelijke opzij te schuiven. Wanneer u de tijd hebt en weet waar het lek zich ongeveer moet bevinden, kunt u alvast ruimte maken voor de loodgieter zodat hij of zij direct aan de slag kan.
8. Documenteer de schade
Maak foto’s of video’s van de lekkage en de veroorzaakte schade. Dit kan nuttig zijn bij het indienen van een verzekeringsclaim en het verkrijgen van vergoeding voor de reparatiekosten.
9. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij
Meld de lekkage aan je verzekeringsmaatschappij en vraag naar de dekking en het proces voor het indienen van een claim. Zij kunnen je begeleiden bij het nemen van de juiste stappen en het verkrijgen van de benodigde vergoeding.