Tips voor het onderhouden van sanitaire voorzieningen

Verstoppingen
News

Dankzij sanitaire voorzieningen is het mogelijk dat u uw behoeften kunt doen en uzelf schoon kunt houden. Hartstikke handig natuurlijk, maar sanitaire voorzieningen kunnen ook voor de nodige problemen zorgen. Zo kan het zijn dat uw kraan bijvoorbeeld lekt of uw afvoer verstopt zit, waardoor het water niet goed meer wegstroomt. Dit zijn vervelende problemen die u natuurlijk het liefst wilt voorkomen. Om de kans op problemen met uw sanitaire voorzieningen te beperken, volgen hier enkele tips om uw sanitair goed te onderhouden.

1. Maak de boel regelmatig schoon

Dit is waarschijnlijk de tip die het meest voor de hand ligt, maar wel het belangrijkste. Indien u uw sanitaire voorzieningen niet goed schoon houdt, is de kans een stuk groter dat er problemen ontstaan. Maak de afvoerputjes van de douche, het bad en de gootsteen goed schoon om afvalresten te verwijderen en geef ook de kranen af en toe een schoonmaakbeurt. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat uw afvoer vroeg of laat verstopt raakt of er problemen opduiken rond uw kraan.

2. Spoel niet alles door uw afvoer

Veel mensen spoelen van alles en nog wat door hun afvoer. Dit loopt uiteen van wc-papier en haren tot vet en andere rommel. In grote hoeveelheden kunnen wc-papier en haren zich gaan ophopen in de afvoer, wat kan resulteren in een verstopping. Datzelfde geldt voor vet. Dit kan namelijk gaan stollen in de afvoer. Spoel dan ook geen overbodige afvalresten door uw afvoer, maar gooi dit gewoon in de prullenbak.

3. Controleer op lekkages

Door het regelmatig controleren en inspecteren van sanitaire voorzieningen kan u een hoop problemen voorkomen. Druppelende kranen, lekkende toiletten en natte plekken rondom wastafels en leidingen kunnen allemaal duiden op een lekkage. Repareer eventuele lekkages zo snel mogelijk om waterverspilling en schade aan de sanitaire voorzieningen te voorkomen.

4. Onderhoud van kitranden en voegen

Controleer en vernieuw indien nodig de kitranden en voegen rondom de wastafels, douches en badkuipen. Versleten of beschadigde kitranden kunnen lekkages veroorzaken. Daarnaast kan er schimmelvorming in de voegen optreden als deze niet goed worden onderhouden.

5. Ontkalken van kranen en douchekoppen

Na verloop van tijd kunnen kranen en douchekoppen kalkaanslag opbouwen. Dit kan de waterstroom belemmeren en extra kosten met zich meebrengen. Maak gebruik van een ontkalkingsmiddel of een mengsel van azijn en warm water om de kalkaanslag te verwijderen en de werking van de kranen en douchekoppen weer te optimaliseren.

6. Onderhoud van toiletten

Gebruik toiletborstels om het toilet regelmatig schoon te maken en eventuele vlekken of aanslag te verwijderen. Vermijd het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen die het porselein kunnen beschadigen.

7. Periodiek onderhoud door loodgieter

Heeft u wel eens te maken met een verstopping? Dan kunt u ook besluiten om regelmatig onderhoud aan uw afvoer uit te laten voeren door een loodgieter. Een loodgieter heeft namelijk een speciale methode, waarbij hij uw leidingen onder hoge druk doorspuit. Hierdoor worden afvalresten aan de binnenkant van de leidingen weggespoeld, waardoor uw afvoer weer helemaal schoon is. Wanneer u dit minimaal één keer per jaar doet, is de kans op een verstopping een stuk kleiner. Ook bij een lekkende kraan of andere problemen aan uw sanitaire voorzieningen doet u er goed aan om een loodgieter in te schakelen.

 

Waarom kiest u voor ons?

Wij gebruiken hoogwaardige materialen
Altijd bereikbaar, ook voor spoed
Transparante service en goed advies
Professionele inbraakpreventie

Lees ook eens:

Call Now Button