Het belangrijkste dat u kunt doen, wanneer u onverhoopt te maken krijgt met problemen met uw CV ketel is zo rustig mogelijk blijven. Daardoor kunt u steeds helder na blijven denken, zodat u het best tot een oplossing zult kunnen komen.
Wat kan er zoal aan de hand zijn met mijn CV ketel?
Er zijn een aantal problemen die kunnen ontstaan met uw CV ketel, die relatief vrij vaak voorkomen zoals een thermostaat die niet aan of uit slaat. Dat kunt u meestal heel simpel en snel verhelpen door de batterijen te vervangen. De levensduur waar u bij standaard alkaline batterijen ongeveer vanuit kunt gaan is een jaar tot anderhalf jaar.
Op het moment dat u uw nieuwe CV ketel voor de eerste keer aansluit, is het heel erg belangrijk dat u, voordat u hem inschakelt, goed controleert of de draden van de thermostaat op de juiste manier zijn aangesloten. Gaat u niet zo maar wat aan het uitproberen, maar zoekt u het liever eerst even op in de handleiding van uw CV ketel wanneer u twijfelt. Verbindt u namelijk niet de juiste draden, dan kan het zo zijn dat er daardoor onherstelbare schade optreedt, terwijl u dit heel gemakkelijk had kunnen voorkomen.
Een aantal andere mogelijke problemen van een cv-ketel zijn:
- Geen warm water: De ketel produceert geen warm water, wat kan wijzen op een probleem met de warmwaterproductie of de warmtewisselaar.
- Geen verwarming: De radiatoren of vloerverwarming worden niet warm, wat kan duiden op een storing in de circulatiepomp, de thermostaat of de ketel zelf. Echter is een koude radiator niet automatisch een probleem. Het kan ook zo zijn dat de temperatuur in de betreffende ruimte al gelijk is aan de gewenste, dus gevraagde temperatuur.
- Drukverlies: De druk in de cv-ketel daalt regelmatig, wat kan duiden op een lekkage in het systeem, een defect expansievat of een probleem met de vulkraan.
- Lekkages: Er zijn zichtbare waterlekkages rond de ketel of de leidingen, wat kan wijzen op beschadigde afdichtingen, lekke leidingen of een defecte warmtewisselaar.
- Vreemde geluiden: De cv-ketel maakt ongewone geluiden zoals kloppen, tikken of rammelen, wat kan wijzen op lucht in het systeem, een verstopping of slijtage van onderdelen.
- Ontstekingsproblemen: De ketel ontsteekt niet of blijft niet branden, wat kan duiden op een probleem met de ontstekingsmodule, de gasdruk of de elektrische verbindingen.
- Hoge energierekening: Als de energierekening plotseling stijgt zonder aantoonbaar hoger verbruik, kan dit duiden op een inefficiënte werking van de ketel, zoals vervuilde onderdelen of een slechte afstelling.
- Storingen en foutcodes: De ketel geeft foutcodes of storingen weer op het display, die kunnen variëren van sensorstoringen tot problemen met de brander of de elektronica.
Blijf ten alle tijden koel bij een probleem aan de cv-ketel. Ga niet zelf allerlei dingen proberen, maar schakel een loodgieter in. Deze kan het probleem aan uw cv-ketel spoedig voor u oplossen.