Ik ruik een putjeslucht, wat nu?

Pipe wrench in Delft
News

Voor veel mensen is het een bekende lucht. De zogenaamde putjeslucht. Dit is een lucht die ontstaat op het moment dat er in de riolering iets niet in orde is. En dat gaat het niet zo zeer om de riolering an sich, maar meer om de afvoer. Want de aansluiting met de gemeentelijke riolering is over het algemeen wel in orde. Het kan geen kwaad om daar eens door een erkende en gecertificeerde loodgieter naar te laten kijken, maar de kans dat die aansluiting niet in orde is en de stank veroorzaakt is niet zo groot.

Verschillende oorzaken van putjeslucht

Een oorzaak kan zijn dat er iets aan de hand is met de stankafsluiter. Die stankafsluiter zorgt er voor dat sommige rioolluchtjes en putjesluchten niet de woonkamer, het toilet of de badkamer in komen. Over het algemeen geldt dat deze goed werken en goed zijn gemonteerd. Soms zitten ze echter los of gaat er in de aansluiting tussen afvoer en afsluiter iets mis. In dat geval is het raadzaam om de loodgieter te vragen daar eens kritisch en expliciet naar te kijken.

Een andere oorzaak is simpelweg een verstopping. Stel je voor vuil, haar, zeepresten en andere materialen komen vast te zitten in uw afvoer. Dit leidt natuurlijk tot een vreemde geur, ook kunnen daardoor bacteriën en schimmel ontstaan. Deze zorgen ook niet echt voor een aangename geur.

Een aantal minder voorkomende oorzaken zijn onder andere een geblokkeerde ventilatie, droge P- trap en problemen met de septische tank. Deze komen vooral voor als een afvoer niet vaak gebruikt wordt of als deze niet goed geïnstalleerd is

Wat kunt u er tegen doen?

Gebruik baking soda en kokend water om de afvoer te reinigen. Daarnaast zijn er verschillende geurabsorberende middelen die u kunt gebruiken om de stank tegen te gaan. Voor de ventilatie, P-trap en septische tank kunt u het beste een loodgieter inschakelen. Wel kunt u deze drie dingen controleren om te kijken of dat de oorzaak is van de putjeslucht.

Pipe wrench in Delft

Een putjeslucht kan ook worden voorkomen door regelmatig te spoelen op plekken waar de lucht zich concentreert. Soms is het simpele feit dat een afvoer niet veel wordt gebruikt, er de oorzaak van dat er een stank optreedt die lastig te beteugelen is. Een loodgieter kan ook voor u kijken of de sifon en de afvoer in dat geval wel goed zijn gemonteerd.

Waarom kiest u voor ons?

Wij gebruiken hoogwaardige materialen
Altijd bereikbaar, ook voor spoed
Transparante service en goed advies
Professionele inbraakpreventie

Lees ook eens:

Call Now Button