Er zijn verschillende symptomen waaraan een beginnende verstopping van uw afvoer te herkennen is. Denk bijvoorbeeld aan een nare stank die rond uw afvoer hangt, water wat steeds moeizamer weg lijkt te stromen in de gootsteen of uw douchebak, enzovoorts. In een dergelijke situatie is het van belang om zo snel mogelijk voor een oplossing te zorgen, om de kans op een serieuze verstopping te minimaliseren. Bij een beginnende verstopping kunt u deze zelf proberen te verhelpen met een ontstopper en een ontstoppingsmiddel. Houd er echter rekening mee dat dit bij een serieuze verstopping weinig effect zal hebben. In dit geval kunt u beter een van onze loodgieters inschakelen voor hulp.
Nog beter dan het verhelpen van een verstopte afvoer is het voorkomen hiervan. Om een verstopping te kunnen voorkomen is het belangrijk om te begrijpen hoe verstoppingen ontstaan. Wij leggen het u graag uit!
Verstopping als gevolg van restafval
Een verstopping in de afvoer is doorgaans het gevolg van restafval wat naar de bodem van de afvoer is gezakt. Eenmaal op de bodem van de afvoer kan het water niet meer worden meegevoerd naar de centrale riolering. Dit betekent dat het begin van een verstopping ontstaan is. Voorbeelden van restafval zijn etensresten die met het spoelen van de borden in de afvoer terechtkomen, grote proppen toiletpapier, enzovoorts.
Een verstopping voorkomen
Er zijn verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar, die u kunnen helpen bij het voorkomen van een afvoerverstopping. Denk bijvoorbeeld aan een zeefje die u in de gootsteen kunt gebruiken voor het opvangen van etensresten, een bladvanger die u over de regenpijpen kunt plaatsen, een filter voor in het putje van de douche, etc. Op deze manier houdt u het restafval zo goed mogelijk buiten de afvoer, wat de kans op verstoppingen verkleint. Ook kunt u de afvoer eens per twee of drie jaar preventief laten doorspuiten, om beginnende verstoppingen in een vroeg stadium aan te pakken.